Sluiten

Vrijheids-Festival 2022 Algemeen

28 en 29 mei 2022 Binnenstad Doetinchem

Dag, vrijheids- en zangvrienden en liefhebbers van ons Korenfestival.
 
Eindelijk is het dan zover. Na 2 jaar uitstel en de nodige aanpassingen kunnen we nu toch het startsein geven voor het bijzondere Vrijheidskorenfestival op 29 mei 2022.
 
Natuurlijk hebben wij een dubbel gevoel over ‘vrijheid’ i.v.m. de oorlog in de Oekraïne. Mede om deze reden hebben wij besloten aandacht aan de 11 gesneuvelde Canadese bevrijders van onze stad te geven. Dat doen wij door de podia naar hen te vernoemen. 
Toch is het meer dan ooit zaak te bedenken dat vrijheid niet overal en vanzelfsprekend is.  Wij vieren vrijheid samen met onze muziek/zangvrienden uit de hele euregio, en zijn er trots op dat dit kan. Fijn dat de koren die gedachte met ons delen.
 
Slotmanifestatie: Zondagmiddag rond 17.00 uur verzamelen alle koren zich op het Simonsplein. MKM zal tot slot haar 2e (verkorte) optreden verzorgen. Gelijk hierna zullen we als altijd de bijeenkomst afsluiten met samenzang.
 
Algemeen: 
Het is koopzondag en dus gratis parkeren op alle parkeerplaatsen.  Tip: de meeste plaatsen zijn er bij het Gemeentehuis of op de Varkensweide. Ook lekker dicht bij het centrum. 
 
Wij rekenen op een vriendelijk zonnetje, maar voor alle zekerheid hebben wij gezorgd voor 3 uitstekende binnen locaties in de stad. Woensdagavond laten wij ons door een regionale weerman informeren over de weersverwachting.
Uiteraard zorgen we dan ook voor een aangepast programma. Wij zullen de koren uiterlijk donderdag 26 mei een mail sturen met aangepaste locatie en programma indien nodig.
 
Zaterdag 28 mei:
Overigens zijn jullie ook van harte welkom op zaterdagavond 28 mei vanaf 20.00 uur. Op het Simonsplein is er dan een muziek/dansavond met Rapper DYTZ, MKM , Dokter Jazz& Co,  en de  Big Band BaJAZZo.

Beide dagen natuurlijk gratis entree, en er zullen programmaflyers uitgedeeld worden.

En dan nog iets, We hebben ontzettend veel hulp van de Gemeente, vrijwilligers, vrienden en sponsoren waarvoor we ze hartelijk bedanken. De Sponsorlijst is te vinden in het menu, onder de kop, "Vrienden van".
 
 

 

Ben's Dromen en Vooruitblik


 
Dromen
Net als u volg ik het verschrikkelijke geweld tegen Oekraïne. Je moet teruggaan naar 1939, de aanval van Hitler op Polen als vergelijking met de grootschalige agressie van Poetin tegen Oekraïne. Autoritaire leiders nemen vaak beslissingen vanwege hun angst de absolute macht te verliezen. Tegenstanders worden opgesloten of vermoord.
Toen het weer kon, begon Mooi Koor Man te repeteren voor de festiviteiten op 28 en 29 mei. Wij vieren in het centrum van onze stad dan dat wij al meer dan 75 jaar in vrijheid leven. Het koor zal de zes podia in de stad vernoemen naar de elf Canadese helden die sneuvelden bij de bevrijding van onze stad. Het koor zingt een lied met de tekst: On the road to freedom  we shall not be moved. Just like a tree that’s standing by the waterside. We shall not be moved.
Aan het eind van de zaterdagavond zal Sabine Elfers als soliste samen met het koor, We'll meet again zingen. Bij dat lied zal de grote Euroregio Big Band BaJAZZo spelen. De band uit Emmerich o.l.v. van een Nederlandse dirigent bestaat uit negen Duitse en acht Nederlandse muzikanten. Muziekvrienden, 75 jaar na de 2e wereldoorlog. Op zondag zullen achttien koren uit de regio zingen waaronder vier Duitse. Kan dat wel? vroegen onze Duitse zangvrienden.. Gelukkig kan dat heel goed, 4 mei herdenken wij de slachtoffers, 5 mei Bevrijdingsdag, maar 28 en 29 mei vieren we dat we “ Samen 75 jaar in vrijheid leven.” MKM zal ook een lied zingen met de mooie tekst; Harmony! Let's all join in harmony, Sing away the hurt and fear.  A great new dream will soon be here.
Ik zag op het journaal beelden uit Moskou en Sint Petersburg. Ondanks het gevaar in de cel te belanden kwamen daar grote groepen naar de centrale pleinen om te demonstreren tegen de gewelddadige inval in Oekraïne. Ik kreeg een knoop in mijn maag bij die beelden en dacht aan onze liedjes over harmonie en vrijheid. De dappere mensen in Rusland die in eigen land tegen hun dictator durven te demonstreren geven een beetje hoop dat de mensen in Oekraïne straks ook kunnen zingen: “A great new dream will soon be here.”

Groet Ben Beijer, voorzitter Mooi Koor Man